Založ si blog

Bolestivá menštruácia? Skúste rebríček obyčajný

Nájdeme ho rásť prakticky všade, kam sa pozrieme. Najrozšírenejší je v Európe a Ázii. Ľudový názov tejto rastliny je myší chvost alebo taktiež stolistník.

Táto vytrvalá bylinka dorastá do výšky 10 až 80 cm a keďže je to veľmi nenáročná rastlina, nájdeme ju rásť na lúkach a suchých svahoch, aj v lese. Kvet alebo kvitnúcu vňať zbierajte v dobe kvitnutia, čo je od júna až do septembra. Nezbierajte ale kvety zahnednuté a odkvitajúce, iba tie na začiatku kvitnutia sú pre nás vhodné a užitočné. Kvety ustrihnite tak, aby bola stopka čo najkratšia.

Pozbierané kvety suším rýchlo v tieni a na mieste s dobrým vetraním, vo vrstvách do 5 cm. Teplota pri umelom teple nesmie presiahnuť 35 °C.

Vňať urežeme pri dĺžke max. 35 cm a taktiež v období kvitnutia. Takto pozbieranú vňať najčastejšie suším zviazanú a zavesenú v tieni, ale môžete ju sušiť aj na debničkách v tenšej vrstve. Predsušiť si ju môžete na slnku a pri použití umelého tepla je to podobné ako pri kvetoch, teda teplota by nemala presiahnuť 35 °C.

 

Liečivé účinky

Užívať ho môžete ako vo forme nálevu, tak ako prísadu do kúpeľa.

Pozor, pri predávkovaní alebo dlhodobom užívaní, môže vyvovať bolesti hlavy, závraty, omámenie či alergické kožné vyrážky.

 

  • užíva sa pri kŕčových žilách
  • tlmí maternicové kŕče, krvácanie a ženské bolesti v podbrušku (napr. menštruačné)
  • vhodné je užívanie aj pri návaloch v menopauze
  • priaznivo ovplyvňuje krvný obeh
  • má hojivé účinky
  • zvyšuje chuť do jedla
  • ovplyvňuje tvorbu žlče a vylučovanie žalúdočných štiav, teda zlepšuje trávenie
  • dezinfikuje, tlmí kašeľ
  • pôsobí močopudne

 

Užívanie v tehotenstve sa nedoporučuje.

Rumanček kamilkový

12.10.2013

Rumanček kamilkový známy pod ľudovým názvom harmanček je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Nájdeme ho rásť na lúkach, poliach, okrajoch ciest alebo v obilí. Kvitnúť ho môžeme vidieť od mája do augusta. Zbierame iba kvety a to v období kedy je rastlina v plnom rozkvete. Rastlinu sušíme v dobre vetranej tmavej miestnosti. Na usušené kvety musíte dávať [...]

Puškvorec vzpruží organizmus

27.09.2013

Puškvorec sa radí medzi mokraďovité až vodné rastliny, je vytrvalý a má obojpohlavné kvety. Dorastá do výšky až 150 cm a jeho mečovité listy majú veľmi aromatickú vôňu, kvetenstvo je tvorené mnohými kvetmi, ktoré sú špirálovito usporiadané. Zbiera sa podzemok starý asi 2 až 3 roky, v tejto dobe dosahuje priemer asi 2 cm. Jarný zber je tiež možný, avšak je [...]

Podbeľ upokojí popáleniny

26.09.2013

Podbeľ dorastá do výšky až 30 cm, má šupinaté listy a priamu, tenkú byľ zakončenú jedným úborom, kvitnúcim v marci a apríli. Nájsť ho môžete v Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike. Kvety zbierajte v období kvitnutia a sušte ich v dobre vetranej miestnosti, v menších vrstvách. Listy sa zbierajú v čase od mája do júna a sušia sa rozložené alebo zavesené [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Michal Trúnek

Tento blog sa zaoberá liečivými účinkami rastlín na ľudský organizmus. Všetky články vznikli v spolupráci s portálom semena-osiva.sk a pestovateľským fórom pestovani.in.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 90862x
Priemerná čítanosť článkov: 4327x

Autor blogu