Založ si blog

Uvarte si lahodný hluchavkový čaj, ktorý bude chutiť aj vašim deťom

Hluchavka bielaHluchavka biela dorastá do výšky 30 až 50 cm, má biele rúrkovité kvety, kvitnúce od mája do septembra a plodia po 4 vajcovitých čiernych tvrdkách, uschovaných na dne kalicha.

 

Biele kvety bez kalicha zbierajte iba za suchého počasia, pritom dávajte pozor, aby ste ich nestlačili. Pozbierané kvety sušte rýchlo v tenkých vrstvách, neotáčajte ich, aby sa nepoškodili. Vhodné je dosušiť ich umelým teplom, neprekračujte však teplotu 35 ° C.

Najlepšie je uložiť drogu do vopred nahriatych, tmavých uzatvárateľných plechoviek.

 

Usušená droga by mala byť bez zápachu a mala by mať bielu alebo jemne žltú farbu a horkastú chuť.

 

Liečivé účinky

Čaj je vhodný vďaka svojej vôni a chuti aj pre deti, ktoré bylinkové čaje nemajú moc v láske (v 250 ml vody nechajte max. 10 min. vyluhovať čajovú lyžičku drogy a potom preceďte). Okrem toho, je hluchavka veľmi obľúbená aj v homeopatii.

 

  • je mierne močopudná
  • je súčasťou zmesí na čistenie krvi a detoxikáciu
  • protizápalová
  • pomáha liečiť zápaly močových ciest a obličiek
  • lieči kašeľ, nádchu, bronchitídu, angínu a chrípku
  • má upokojujúce účinky
  • na zle hojace sa a hnisavé rany sú dobré obklady a kúpele
  • využíva sa aj pri liečbe ekzému a akné
  • sedacia kúpeľ je vhodná tiež na hemoroidy a mykotické problémy
  • pomáha pri nespavosti
  • je výborná na podráždené detské bruško aj hnačku
 
 

 

Rumanček kamilkový

12.10.2013

Rumanček kamilkový známy pod ľudovým názvom harmanček je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Nájdeme ho rásť na lúkach, poliach, okrajoch ciest alebo v obilí. Kvitnúť ho môžeme vidieť od mája do augusta. Zbierame iba kvety a to v období kedy je rastlina v plnom rozkvete. Rastlinu sušíme v dobre vetranej tmavej miestnosti. Na usušené kvety musíte dávať [...]

Puškvorec vzpruží organizmus

27.09.2013

Puškvorec sa radí medzi mokraďovité až vodné rastliny, je vytrvalý a má obojpohlavné kvety. Dorastá do výšky až 150 cm a jeho mečovité listy majú veľmi aromatickú vôňu, kvetenstvo je tvorené mnohými kvetmi, ktoré sú špirálovito usporiadané. Zbiera sa podzemok starý asi 2 až 3 roky, v tejto dobe dosahuje priemer asi 2 cm. Jarný zber je tiež možný, avšak je [...]

Podbeľ upokojí popáleniny

26.09.2013

Podbeľ dorastá do výšky až 30 cm, má šupinaté listy a priamu, tenkú byľ zakončenú jedným úborom, kvitnúcim v marci a apríli. Nájsť ho môžete v Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike. Kvety zbierajte v období kvitnutia a sušte ich v dobre vetranej miestnosti, v menších vrstvách. Listy sa zbierajú v čase od mája do júna a sušia sa rozložené alebo zavesené [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Michal Trúnek

Tento blog sa zaoberá liečivými účinkami rastlín na ľudský organizmus. Všetky články vznikli v spolupráci s portálom semena-osiva.sk a pestovateľským fórom pestovani.in.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 91120x
Priemerná čítanosť článkov: 4339x

Autor blogu