Založ si blog

K čomu je baza dobrá?

Baza čiernaBazu čiernu pravdepodobne všetci poznáte, takže len v skratke. Táto liečivka dorastá do výšky asi 7 až 10 m, má žlto-biele kvety a plody, ktoré dozrievajú koncom augusta, sú malé, okrúhle a čierne.

 

Plne rozvinuté kvetenstvo celé ulomte alebo odstrihnite. Suší sa v tieni, rozprestreté v tenkej vrstve, hnedé kvety je potrebné odstrániť.

Plody sa sušia na slnku, tak aby sa dali odstrániť stopky, potom sa dosušujú umelým teplom. Správne usušené plody majú čierno-fialovú lesklú farbu a majú kyslastú sladkú chuť. Plody môžu v čerstvom stave vyvolať hnačku, avšak po tepelnom spracovaní alebo usušení sa táto vlastnosť vytratí.

 

Liečivé účinky

V liečiteľstve sú najčastejšie využívané bazové kvety.

  • znižuje horúčku
  • pomáha pri migrénach a zápale ischiatického nervu
  • čistí krv
  • je močopudný a potopudný
  • citlivú pokožku je dobré oplachovať nálevom
  • je používaný aj do upokojujúcich nervových prípravkov
 
Pozor: Kôra a listy sú považované za mierne jedovaté, takže by mohlo ľahko dôjsť k otrave prejavujúcej sa silnou hnačkou, vracaním a celkovým oslabením. Tieto ťažkosti môže spôsobiť aj nadmerná konzumácia surových plodov.
 
 

Rumanček kamilkový

12.10.2013

Rumanček kamilkový známy pod ľudovým názvom harmanček je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Nájdeme ho rásť na lúkach, poliach, okrajoch ciest alebo v obilí. Kvitnúť ho môžeme vidieť od mája do augusta. Zbierame iba kvety a to v období kedy je rastlina v plnom rozkvete. Rastlinu sušíme v dobre vetranej tmavej miestnosti. Na usušené kvety musíte dávať [...]

Puškvorec vzpruží organizmus

27.09.2013

Puškvorec sa radí medzi mokraďovité až vodné rastliny, je vytrvalý a má obojpohlavné kvety. Dorastá do výšky až 150 cm a jeho mečovité listy majú veľmi aromatickú vôňu, kvetenstvo je tvorené mnohými kvetmi, ktoré sú špirálovito usporiadané. Zbiera sa podzemok starý asi 2 až 3 roky, v tejto dobe dosahuje priemer asi 2 cm. Jarný zber je tiež možný, avšak je [...]

Podbeľ upokojí popáleniny

26.09.2013

Podbeľ dorastá do výšky až 30 cm, má šupinaté listy a priamu, tenkú byľ zakončenú jedným úborom, kvitnúcim v marci a apríli. Nájsť ho môžete v Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike. Kvety zbierajte v období kvitnutia a sušte ich v dobre vetranej miestnosti, v menších vrstvách. Listy sa zbierajú v čase od mája do júna a sušia sa rozložené alebo zavesené [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

Michal Trúnek

Tento blog sa zaoberá liečivými účinkami rastlín na ľudský organizmus. Všetky články vznikli v spolupráci s portálom semena-osiva.sk a pestovateľským fórom pestovani.in.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 91094x
Priemerná čítanosť článkov: 4338x

Autor blogu