Stévia je skvelé prírodné sladidlo
16. septembra 2013,
Michal Trúnek,
Dom a záhrada Pestovanie rastlín
Táto sladká bylinka dorastá do výšky až 1 m, kvitne bielymi kvetmi a má kopijovité listy. Jej využitie je hlavne v potravinárstve, pretože je zhruba 200x sladšia ako cukor, je stále častejšie práve za neho nahradzovaná.
Stévia je takmer nekalorická a je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou.
Bylinku sušte rýchlo buď v sušičke, alebo vo vykúrenej, vetranej miestnosti. Po usušení sa môže nechať v celku alebo ju môžete nadrviť, skladovať by sa mala vo vzduchotesných nádobách v tme.
Listy môžete používať čerstvé, mrazené aj sušené.
Liečivé účinky
- vyrovnáva krvný tlak
- podporuje trávenie
- používa sa pri redukčných diétach
- potláča pocit hladu
- znižuje tvorbu zubného kazu
- udržuje rovnováhu cukru v krvi
- je účinná na kožné problémy (akné, ekzémy, atď.)
- posilňuje činnosť pankreasu
- pôsobí proti plesniam, baktériam a vírusom
- posilňuje metabolizmus
- znižuje únavu
- urýchľuje hojenie rán a zamedzuje tvorbe jaziev
- pomáha pri odvykacej kúre – znižuje pocit potreby tabaku a alkoholických nápojov
- podporuje mentálnu aktivitu