Ligurček vo vašej kuchyni

19. septembra 2013, Michal Trúnek, Dom a záhrada Pestovanie rastlín

LigurčekLigurček je trváca bylina dorastajúca do výšky až 2 m, má dlhé korene, rozvetvené podzemky a zelerovú arómu. V kuchyni sa dajú použiť všetky jeho časti, listy ako korenie do omáčok, polievok a šalátov, do nakladanej zeleniny možno potom použiť plody a ku konzervovaniu sa využívajú podzemky.

 

Cez celé vegetačné obdobie sa dajú zberať čerstvé listy a v septembri sa odrezávajú podzemky s koreňmi, tie sa umyjú, poprípade pozdĺžne rozpolia a v tieni usušia. Pri použití umelého tepla by teplota malo byť do 40 ° C.

Koreň ligurčeka môžete konzumovať aj čerstvý, iba ho ošúpte a varte ako zeleninu napríklad v polievke.

 

Liečivé účinky

 
Dlhodobé užívanie sa neodporúča, tehotné a dojčiace ženy a ľudia so závažnými poruchami obličiek by sa jeho konzumácii mali radšej vyhnúť.