Ligurček vo vašej kuchyni
19. septembra 2013,
Michal Trúnek,
Dom a záhrada Pestovanie rastlín
Ligurček je trváca bylina dorastajúca do výšky až 2 m, má dlhé korene, rozvetvené podzemky a zelerovú arómu. V kuchyni sa dajú použiť všetky jeho časti, listy ako korenie do omáčok, polievok a šalátov, do nakladanej zeleniny možno potom použiť plody a ku konzervovaniu sa využívajú podzemky.
Cez celé vegetačné obdobie sa dajú zberať čerstvé listy a v septembri sa odrezávajú podzemky s koreňmi, tie sa umyjú, poprípade pozdĺžne rozpolia a v tieni usušia. Pri použití umelého tepla by teplota malo byť do 40 ° C.
Koreň ligurčeka môžete konzumovať aj čerstvý, iba ho ošúpte a varte ako zeleninu napríklad v polievke.
Liečivé účinky
- pomáha pri nechutenstve, pocite plnosti po jedle, plynatosti a nedostatočnosti žlčníka a žalúdka
- stimuluje produkciu tráviacich štiav – podporuje trávenie
- čaj z koreňa je veľmi účinný na reumu a artrózu
- čaj je tiež močopudný a detoxikačný
- využíva sa pri ťažkostiach s prostatou, obličkami a močením
- silný odvar z ligurčeka pridaný do kúpeľa pôsobí ako dezodorant, niekedy je kúpeľ odporúčaný aj ľuďom s kĺbovými problémami
- pomáha pri nepravidelnej menštruácii
- semená sú používané k celkovému posilneniu organizmu
Dlhodobé užívanie sa neodporúča, tehotné a dojčiace ženy a ľudia so závažnými poruchami obličiek by sa jeho konzumácii mali radšej vyhnúť.