Založ si blog

Puškvorec vzpruží organizmus

PuškvorecPuškvorec sa radí medzi mokraďovité až vodné rastliny, je vytrvalý a má obojpohlavné kvety. Dorastá do výšky až 150 cm a jeho mečovité listy majú veľmi aromatickú vôňu, kvetenstvo je tvorené mnohými kvetmi, ktoré sú špirálovito usporiadané.

 

Zbiera sa podzemok starý asi 2 až 3 roky, v tejto dobe dosahuje priemer asi 2 cm. Jarný zber je tiež možný, avšak je menej kvalitný. Podzemok umyte a rozrežte na 20 až 30 cm dlhé kusy, ďalej ho sušte pri teplote do 35 °C.

Zber uchovávajte maximálne 2 roky, pretože jeho kvalita veľmi klesá.

 

Liečivé účinky

  • má antidepresívne účinky
  • je dezinfekčný
  • pôsobí protialergicky
  • je účinný na žalúdočné ťažkosti
  • je močopudný
  • tlmí kŕče
  • posilňuje organizmus po chorobe, operácii v starobe a pri ožarovaní
  • vonkajšie použitie ako kúpeľ, je vhodné na ekzémy, rany a reumu
  • znižuje hladinu cukru v krvi
 
Doba užívania puškvorca by nemala byť dlhšia ako 6 týždňov, podzemok konzumovaný v čerstvom stave môže vyvolať zvracanie.
 
 
 

Rumanček kamilkový

12.10.2013

Rumanček kamilkový známy pod ľudovým názvom harmanček je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Nájdeme ho rásť na lúkach, poliach, okrajoch ciest alebo v obilí. Kvitnúť ho môžeme vidieť od mája do augusta. Zbierame iba kvety a to v období kedy je rastlina v plnom rozkvete. Rastlinu sušíme v dobre vetranej tmavej miestnosti. Na usušené kvety musíte dávať [...]

Podbeľ upokojí popáleniny

26.09.2013

Podbeľ dorastá do výšky až 30 cm, má šupinaté listy a priamu, tenkú byľ zakončenú jedným úborom, kvitnúcim v marci a apríli. Nájsť ho môžete v Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike. Kvety zbierajte v období kvitnutia a sušte ich v dobre vetranej miestnosti, v menších vrstvách. Listy sa zbierajú v čase od mája do júna a sušia sa rozložené alebo zavesené [...]

Poznáte fenikel?

20.09.2013

Fenikel je bylina s až 2 m vysokou, oblou, ryhovanou stonkou. Kvety sú drobné, jasne žlté a kvitnú od júla do septembra. Rastlina sa nápadne podobá kôpru a je celá veľmi aromatická. Plody zbierajte od septembra do októbra, zrežte celé okolíky, ktoré majú hnedastú farbu. Tie nechajte usušiť na slnku alebo umelým teplom do 40 ° C. Usušenú bylinku skladujte na [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

Michal Trúnek

Tento blog sa zaoberá liečivými účinkami rastlín na ľudský organizmus. Všetky články vznikli v spolupráci s portálom semena-osiva.sk a pestovateľským fórom pestovani.in.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 91134x
Priemerná čítanosť článkov: 4340x

Autor blogu