Založ si blog

Stará známa brusnica čučoriedková

Poznáme ju z lesov, ako súvislý porast dorastajúci do výšky asi 40 cm. Jej listy sú opadavé, vajcovitého tvaru, plody majú modrú farbu, výraznú chuť a schopnosť farbiť na modro.

Brusnica čučoriedková 

Zbierať sa dajú plody, vňať a dokonca aj listy. Plody sa zbierajú v období zrelosti, teda v júli až auguste, sušte ich na slnku alebo v tieni, potom umelým teplom a na záver dosušte opäť na slniečku (plody nám tak nestvrdnú). Vňať sa zbiera od júna do augusta, tesne pred kvitnutím potom zbierajte listy – asi od júna do septembra. Sušte čo najrýchlejšie v tieni alebo na slnku, podobne ako plody.

  

V tmavo zelených listoch je obsiahnutých najviac potrebných látok.

 

Liečivé účinky

Obsahuje provitamín A, vitamín B a C.

 

  • listy pomáhajú pri hnačke a žalúdočných ťažkostiach
  • pomáha regenerovať očnú sietnicu
  • pôsobí protizápalovo v hrtane a dutine ústnej
  • zdroj antioxidantov
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • odvarom potierajte ekzémy, popáleniny a ťažko hojace sa rany
  • pomáha znižovať váhu (avšak nestačí konzumovať len čučoriedky :))
  • pôsobí proti stresu
  • plne dozreté plody sú vraj účinným pomocníkom pri liečbe neplodnosti
 
 

Rumanček kamilkový

12.10.2013

Rumanček kamilkový známy pod ľudovým názvom harmanček je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Nájdeme ho rásť na lúkach, poliach, okrajoch ciest alebo v obilí. Kvitnúť ho môžeme vidieť od mája do augusta. Zbierame iba kvety a to v období kedy je rastlina v plnom rozkvete. Rastlinu sušíme v dobre vetranej tmavej miestnosti. Na usušené kvety musíte dávať [...]

Puškvorec vzpruží organizmus

27.09.2013

Puškvorec sa radí medzi mokraďovité až vodné rastliny, je vytrvalý a má obojpohlavné kvety. Dorastá do výšky až 150 cm a jeho mečovité listy majú veľmi aromatickú vôňu, kvetenstvo je tvorené mnohými kvetmi, ktoré sú špirálovito usporiadané. Zbiera sa podzemok starý asi 2 až 3 roky, v tejto dobe dosahuje priemer asi 2 cm. Jarný zber je tiež možný, avšak je [...]

Podbeľ upokojí popáleniny

26.09.2013

Podbeľ dorastá do výšky až 30 cm, má šupinaté listy a priamu, tenkú byľ zakončenú jedným úborom, kvitnúcim v marci a apríli. Nájsť ho môžete v Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike. Kvety zbierajte v období kvitnutia a sušte ich v dobre vetranej miestnosti, v menších vrstvách. Listy sa zbierajú v čase od mája do júna a sušia sa rozložené alebo zavesené [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Michal Trúnek

Tento blog sa zaoberá liečivými účinkami rastlín na ľudský organizmus. Všetky články vznikli v spolupráci s portálom semena-osiva.sk a pestovateľským fórom pestovani.in.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 91196x
Priemerná čítanosť článkov: 4343x

Autor blogu