Založ si blog

Bolestivá menštruácia? Skúste rebríček obyčajný

Nájdeme ho rásť prakticky všade, kam sa pozrieme. Najrozšírenejší je v Európe a Ázii. Ľudový názov tejto rastliny je myší chvost alebo taktiež stolistník.

Táto vytrvalá bylinka dorastá do výšky 10 až 80 cm a keďže je to veľmi nenáročná rastlina, nájdeme ju rásť na lúkach a suchých svahoch, aj v lese. Kvet alebo kvitnúcu vňať zbierajte v dobe kvitnutia, čo je od júna až do septembra. Nezbierajte ale kvety zahnednuté a odkvitajúce, iba tie na začiatku kvitnutia sú pre nás vhodné a užitočné. Kvety ustrihnite tak, aby bola stopka čo najkratšia.

Pozbierané kvety suším rýchlo v tieni a na mieste s dobrým vetraním, vo vrstvách do 5 cm. Teplota pri umelom teple nesmie presiahnuť 35 °C.

Vňať urežeme pri dĺžke max. 35 cm a taktiež v období kvitnutia. Takto pozbieranú vňať najčastejšie suším zviazanú a zavesenú v tieni, ale môžete ju sušiť aj na debničkách v tenšej vrstve. Predsušiť si ju môžete na slnku a pri použití umelého tepla je to podobné ako pri kvetoch, teda teplota by nemala presiahnuť 35 °C.

 

Liečivé účinky

Užívať ho môžete ako vo forme nálevu, tak ako prísadu do kúpeľa.

Pozor, pri predávkovaní alebo dlhodobom užívaní, môže vyvovať bolesti hlavy, závraty, omámenie či alergické kožné vyrážky.

 

  • užíva sa pri kŕčových žilách
  • tlmí maternicové kŕče, krvácanie a ženské bolesti v podbrušku (napr. menštruačné)
  • vhodné je užívanie aj pri návaloch v menopauze
  • priaznivo ovplyvňuje krvný obeh
  • má hojivé účinky
  • zvyšuje chuť do jedla
  • ovplyvňuje tvorbu žlče a vylučovanie žalúdočných štiav, teda zlepšuje trávenie
  • dezinfikuje, tlmí kašeľ
  • pôsobí močopudne

 

Užívanie v tehotenstve sa nedoporučuje.

Rumanček kamilkový

12.10.2013

Rumanček kamilkový známy pod ľudovým názvom harmanček je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Nájdeme ho rásť na lúkach, poliach, okrajoch ciest alebo v obilí. Kvitnúť ho môžeme vidieť od mája do augusta. Zbierame iba kvety a to v období kedy je rastlina v plnom rozkvete. Rastlinu sušíme v dobre vetranej tmavej miestnosti. Na usušené kvety musíte dávať [...]

Puškvorec vzpruží organizmus

27.09.2013

Puškvorec sa radí medzi mokraďovité až vodné rastliny, je vytrvalý a má obojpohlavné kvety. Dorastá do výšky až 150 cm a jeho mečovité listy majú veľmi aromatickú vôňu, kvetenstvo je tvorené mnohými kvetmi, ktoré sú špirálovito usporiadané. Zbiera sa podzemok starý asi 2 až 3 roky, v tejto dobe dosahuje priemer asi 2 cm. Jarný zber je tiež možný, avšak je [...]

Podbeľ upokojí popáleniny

26.09.2013

Podbeľ dorastá do výšky až 30 cm, má šupinaté listy a priamu, tenkú byľ zakončenú jedným úborom, kvitnúcim v marci a apríli. Nájsť ho môžete v Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike. Kvety zbierajte v období kvitnutia a sušte ich v dobre vetranej miestnosti, v menších vrstvách. Listy sa zbierajú v čase od mája do júna a sušia sa rozložené alebo zavesené [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

Michal Trúnek

Tento blog sa zaoberá liečivými účinkami rastlín na ľudský organizmus. Všetky články vznikli v spolupráci s portálom semena-osiva.sk a pestovateľským fórom pestovani.in.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 91180x
Priemerná čítanosť článkov: 4342x

Autor blogu